PSYKOPATISKE ALFAHANNER CHIKANERER MØDRE OG BØRN

Forældreansvarsloven handler ikke om barnets tarv, men om at hyppe en uhyggelig ligestillingsdagsorden på børnenes bekostning, mener forfatter Susanne Staun
Idealet om ligestilling mellem fædre og mødre er gået over gevind. Det viser sig i måden, myndighederne håndterer – eller rettere ikke håndterer – psykopater, der chikanerer og terroriserer deres ekskoner og børn, på. Som loven er nu, er ofrene overladt til psykopaterne og har ingen steder at løbe hen.

Sådan lyder det fra forfatteren Susanne Staun, der med en ny roman drømmer om at råbe politikerne op og ændre myten om de onde kvinder, der obstruerer i samværssager ved at fremsætte falske anklager mod mænd. Alle undersøgelser viser, at det er lige omvendt.

»Det er den gængse myte, at kvinder bruger ’kvindelist’ og fremsætter falske anklager om vold og incest. Videnskabelige undersøgelser viser, at det er lige omvendt: En meget stor canadisk undersøgelse viser f.eks., at mænd står for 15 procent af de falske anklager, mens kvinderne står for 4 procent. Amerikanske undersøgelser viser, at mænd lyver 16 gange hyppigere i sager om forældremyndighed og samvær. Men der er ingen, der spørger, hvorfor mødre laver ’samværs-chikane’. Der er ofte meget gode grunde, når en mor nægter at udlevere et barn«.

»Selvfølgelig skal man høre begge parter i en konflikt, men det er ikke nok at høre. Man skal forstå, at det, der bliver kaldt højkonfliktsager, oftest – i 90 procent af sagerne – involverer et offer og en krænker. Derfor bør vi kalde det ’voldsskilsmisser’ i stedet for. De her sager omhandler et offer, der har et forhold – og desværre også et barn – med en krænker. Det handler ikke om konflikt, men om vold – ikke den værtshusvold, vi først tænker på, men allerhyppigst om psykisk vold, der er så umådelig svær at bevise«.

FORKERT LOVGIVNING

Ifølge Susanne Staun er forældreansvarsloven fra 2007 helt skæv. Hun citerer fra hukommelsen Venstres socialordfører, der til Mødrerådets foretræde for Folketingets Socialudvalg sagde: »Vi har prioriteret en signallov om, at far skal mere på banen. Vi beklager, hvis det går ud over jer og jeres børn«.

»Jeg tror aldrig, at en politiker har udtalt sig klarere om lovens ånd: Der er tale om en ligestillingsdagsorden, og så må man tage de ødelagte kvinder og børn med. Jeg kunne komme i tanke om en hel del bedre måder at få far mere på banen på. De her relationer er ulige, og når vi hele tiden snakker om konflikt og mægling, er det misforstået, for du kan ikke mægle mellem et offer og en krænker«.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *