Vold mod børn

FaceBook, 14. juni 2017

Jeg beklager det her bliver lidt langt – men det er vigtige sager, så jeg håber du vil læse med.

I torsdags besøgte jeg krisecentret i Ringsted, hvor voldsramte kvinder og børn kan søge tilflugt. Der var som altid fuldt hus og kvinder og børn i alle værelser. Og sådan er det altid – for den dag en kvinde flytter står en anden klar til at overtage hendes seng. Desværre. For der er hvert eneste år her i vores skønne og dejlige land over 30.000 kvinder, der udsættes for fysisk eller seksuel vold, viser tal fra LOKK – Landsorganisation af Kvindekrisecentre. Af dem søger de 2.000 hvert år tilflugt på en krisecenter, som det jeg besøgte i Ringsted.

I sidste uge markerede vi også 20-års-dagen for at det blev ulovligt at slå sine børn og i den sammenhæng blev jeg interviewet af nogle seje unger fra Red Barnets ambassadørskole på Amager. Tallene i forhold til vold mod børn er desværre også deprimerende og der er ligeså mange børn som voksne, der lever i familier med vold og også 2.000 børn, der hvert år må finde en ny hverdag på et af landets krisecentre.

I Ringsted talte jeg med en af de voldsramte kvinder, der igennem 5 år havde overlevet et helvede på jord, med vold, trusler, isolation og total kontrol. Hun så ikke en krone af de penge, hun tjente, fik kun lov at arbejde kortvarigt forskellige steder og aldrig steder, hvor hun ville have kollegaer omkring sig og når deres barn skulle hentes i vuggestuen blev der taget tid, så manden kunne være sikker på, hun ikke kunne nå at tale med nogen om noget på turen. Hun fik kun lov til at tale i telefon, når manden var ved siden af og der var medhør på. Også barnet blev udsat for vold og frarøvet et almindeligt børneliv. Helt igennem forfærdeligt. Noget af det, der var mest slående for mig var, at hun fortalte, at hun ikke havde overvejet, at der var nogen, der kunne hjælpe hende. Hun var helt alene i det – indtil den dag, hvor volden blev så voldsom og højlydt at en nabo ringede efter politiet. Først da de kom fandt hun ud af, at krisecentret var en mulighed og at der faktisk er folk, man kan række ud efter, hvis man bliver udsat for vold.

Det samme var på sin måde konklusionen på snakken med børnene fra Amager Fælled Skole: at så længe den klassekammerat, der i gennemsnit er i hver klasse, der bliver slået derhjemme, ikke ved at der er hjælp at få, så kommer det ikke til at ændre sig.

Og hvis de børn og kvinder – og mænd, for dem er der også nogen af – der lever med vold som en del af hverdagen skal vide, at det ikke er OK og at der er hjælp at hente, så kræver det at vi alle sammen tør tale om det.

Det er ikke rart at tænke på, at der i vores moderne og fredelige land stadig er så mange, der lever med vold som en del af hverdagen. Men det er endnu mindre rart at tænke på, at vi hver især måske kunne have hjulpet en af dem, hvis vi havde talt højt om det, stillet spørgsmål og spredt oplysningerne om de muligheder for hjælp, der er, når vi tænkte at nogen måske kunne bruge det.

Jeg har lovet mig selv, at jeg vil gøre hvad jeg kan for at tale om det tabu, som vold i familien stadig er. Og sprede de muligheder for hjælp, der findes.

Vil du være med? Så del linket herunder og kom gerne med dine ideer til, hvad vi kan gøre for at færre må leve med vold i hverdagen.

Link til indlægget


Børn i familier med vold

Omkring 33.000 børn i Danmark lever i familier, hvor der er vold. En del af dem er selv udsat for fysisk eller psykisk vold, eller de har overværet, at deres mor er blevet udsat for vold. Har du viden eller mistanke om, at et barn udsættes for vold, er du særligt forpligtet til at reagere.

Ring til hotlinen 70 20 30 82 og hør, hvad du bør gøre.

Det er en voldsom belastning for børn at være udsat for vold – eller overvære vold i hjemmet. Børn kan blive opfyldt af en dyb angst. Livet er uforudsigeligt, og børnene lever ofte med et forhøjet alarmberedskab. Det er ikke trygt at færdes derhjemme, og børnene oplever de voksnes adfærd som truende, svingende, ustabil og ude af stand til at passe på dem.

De voksne er ofte optaget af deres egne konflikter og har ikke overskud til at se og høre børnene og deres behov. Samlet påvirker det den psykiske omsorg for barnet.

”Som fagfolk ved vi, at børnene tager skade af at se mor blive slået, men det tror mødrene faktisk sjældent.
De tror typisk, at børnene aldrig har set volden, fordi de har været på værelset. Men børnene ved, hvad der foregår. De har måske ligget under sengen og holdt sig for ørerne”

                       Lisa Holmfjord, leder af Dansk Kvindesamfunds Kvindekrisecenter

 

Hvad er vold?
Der findes flere former for vold, som barnet kan være vidne til eller selv være udsat for.

Den fysiske vold er den vold, som omverdenen opfatter som den ”rigtige vold”. Volden kan ses som fx blå mærker og den forårsager umiddelbar fysisk smerte. Det kan være lussinger, rusk, en endefuld, spark, fastholdelse, nægtet mad, udsat for meget varme/kulde.

Den seksuelle vold kan være, at barnet bliver udsat for seksuelle krænkelser. At barnet er vidne til megen seksualiseret adfærd eller sex mellem de voksne. Det kan også være, at der kører pornofilm, mens børnene er til stede eller overhører det.

Den psykiske vold er mest udbredt. Den psykiske vold handler om kontrol og isolation. Den psykiske vold er ikke altid umiddelbar synlig for en udenforstående. Den handler om direkte eller indirekte trusler eller at nedgøre og ydmyge. Det kan også være, at barnet bliver spærret inde, forfordelt eller forbigået.

Den økonomiske vold kan være, at barnet får taget sine opsparede penge eller bliver tvunget til at gå på gaden og tigge penge sammen med en voksen.

Den materielle vold har en bevidst hensigt og er velovervejet. Det kan være, at barnets ting bliver ødelagt. At barnets legetøj bliver låst inde, eller at barnets kæledyr bliver slået ihjel.

http://www.lokk.dk/Viden-om-vold/Vold-mod-boern/

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.