Søvn: Derfor kravler ungerne ind til dig om natten

harmoniskeunger.dk, 20. juli 2012

Jeg har hørt flere mødre nærmest undskyldende forklare, hvorfor de enten sover sammen med deres børn eller tillader deres børn at kravle op i sengen til dem på et eller andet tidspunkt i løbet af natten. Det er som om, det er lidt skamfuldt at indrømme, at ungerne IKKE vælger at sove alene hele natten på eget værelse.

[ … ]

Forskere troede i mange år, at hjernen og fysiologien kun udviklede sig lineært – at når barnet først var kommet til verden, så var det genetikken og tiden der afgjorde slagets gang. Det ved vi i dag, ikke er korrekt. Barnets udvikling er i lige så høj grad afhængig af omsorg – vores interaktion med barnet. Du behøver altså ikke vide en masse om udviklingspsykologi for at sikre, at dit barn udvikler sig optimalt, alt vi behøver, er at respondere kærligt på barnets signaler.

Selv om vi har svært ved at forstille os det, så har mennesket i de fleste af de år, det har eksisteret som art, levet i den vilde natur, side om side med rovdyr. Derfor har det ikke blot været naturligt for mødre at sove sammen med deres børn, det har været livsnødvendigt, for ellers ville barnet have været et alt for let bytte for rovdyr. Det var simpelthen for farligt ikke at være tæt på hinanden.

Jamen der er jo ikke rovdyr i dagens Danmark, sidder du måske og tænker. Korrekt – i hvert fald ikke i form af sabeltigere og lignende – men det ved den instinktive del af vores natur bare ikke. Den er ikke væsentligt anderledes, end da vi levede som jægere-samlere, og dit barn ved det slet ikke, da det fødes med ”ur-hjernen”, altså det rent instinktive og først udvikler de andre dele af hjernen senere. Dit barn er altså “hard-wired” til at agere i verden, som var det truet på livet, hvis det bliver ladt alene og det vil derfor kræve ekstreme metoder at forsøge at få det til at opføre sig anderledes. Det er millioner af års evolution, du er oppe imod, så det bliver en meget vanskelig kamp, med mindre du går hårdt til værks med. f.eks. ”Godnat og Sov Godt” metoden, hvor du lader barnet græde alene til det til sidst opgiver. Denne metode synes dog at have fatale psykologiske konsekvenser og kan derfor ikke anbefales (læs mere om dette her).

[ … ]

Læs hele indlægget her


 Læs også:

Børn bør sove hos deres mor til de er tre år

 

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.