Særligt sensitive mennesker lider mere under en svær opvækst

Netværket Mor: Personer med personlighedstrækket “særlig sensitiv” kan nemt blive ofre for psykopater, da denne evne til at være ekstra opmærksom og kunne sætte sig i andre sted, ofte tiltrækker psykopatens umættelige behov for opmærksomhed på egen person. Når der kommer børn ud af dette møde, som også arver det “særlig sensitive”, er det grusomt at disse børn tvinges til at vokse op med den psykopatiske forælder, via Statsforvaltningen og Forældeansvarsloven. Det har intet med barnets tarv at gøre!


 

Kristeligt Dagblad, den 9. maj 2015

Særligt sensitiv er et nedarvet personlighedstræk præcis som fantasifuldhed, originalitet og ambition er det. Men det betyder ikke, at de skal pakkes ind i vat, lyder det fra kvinden bag begrebet, amerikaneren Elaine Aron
[ … ]
Samtidig stødte hun på professor Tom Boyce, som arbejdede med børn og fysisk sårbarhed, og Stephen Suomi, som forskede i præcis det samme – blot med aber som fokusgruppe. I dyrenes verden brugte han etiketter som ”uptight” og ”laid back” (forkrampet og afslappet) om aberne, men efter at han og Elaine Aron havde sammenlignet resultater, forstod de begge, at der i virkeligheden var tale om særligt sensitive og knap så sensitive aber.

Stephen Suomi så med sine forsøg, at abeungernes skæbne, hvis de var særligt sensitive, afhang af abemoderens omsorg. Særligt sensitive abeunger med omsorgsfulde mødre blev uden undtagelse ledere af flokken, mens særligt sensitive aber med uopmærksomme mødre blev ængstelige og utilpasse.

I dag har lignende studier med mennesker vist præcis samme vigtighed af, at opvækst og omgivelser er de rette. Er de det, udfoldes potentialet positivt, og styrkerne ved at være særligt sensitiv skinner igennem.
[ … ]
”Særligt påvirkelige børn og modtagelige voksne har altid eksisteret. Også længe før jeg og andre forskere ud fra forskellige teoretiske ståsteder begyndte at kalde dem særligt sensitive,” siger Elaine Aron.

Hun fortæller, at hun nu kæmper mod den udbredte misforståelse, at man skal være overbeskyttende eller eftergivende over for sensitive børn. Er du forælder til et særligt sensitivt barn, er det vejen frem at udvise positiv autoritet, sætte kærlige grænser og stille tydelige krav, ikke pakke barnet ind i vat. Præcis som det er vigtigt over for alle typer børn. Vigtigheden er blot mere udtalt hos de særligt sensitive.

Elaine Aron er med på, at flere særligt sensitive dukker op hos læger og psykologer, men understreger, at det er vigtigt at forstå, at det ikke er deres særlige sensitivitet, der gør dem syge, det er en dårlig opvækst.

”Hvis du tror, at særligt sensitive er sådan nogle, der ikke kan tage sig sammen, så har du nok kun mødt dem, der har haft en vanskelig barndom. Med en god barndom tager de sig sammen på smukkeste vis. Sensitive profiterer mere af god opvækst og lider mere under uhensigtsmæssig opvækst end de mindre sensitive,” siger Elaine Aron.

Flere undersøgelser bekræfter, at hvis man er særligt følsom og vokser op i et trygt og støttende barndomsmiljø, så klarer man sig over middel som voksen.

”Det er altså et godt træk, men det er også et vanskeligt et,” siger Elaine Aron.

Læs hele artiklen her


Læs også:

Derfor tiltrækker særligt sensitive ofte narcissister og andre “giftige” personlighedstyper

Psykopaten og børn

Samvær med psykopatisk forælder er svær


 

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.