OVERGREB MANGEDOBLER RISIKO FOR SKIZOFRENI

Dagens Medicin, 24. november 2005

[ Uddrag ]

Undersøgelsen viser, at blandt voksne psykotiske har næsten 70 pct. af kvinderne og 60 pct. af mændene oplevet vold eller seksuelle overgreb i barndommen.

[ … ]

Børn, der er blevet udsat for vold eller sexmisbrug, har mange gange større risiko for at udvikle psykoser og skizofreni senere i livet. Det fastslår en ny undersøgelse af den eksisterende viden på området. En af forskerne bag undersøgelsen, ph.d. John Read, mener, at resultaterne er så markante, at man bør revidere teorien om, at mennesker skal have en særlig genetisk disposition for at udvikle skizofreni. Han anklager psykiatrien og medicinalindustrien for at undertrykke den videnskabelige dokumentation af betydningen af omsorgssvigt, vold og andre sociale forhold i udviklingen af psykiske sygdomme.

»Den genetiske komponent i skizofreni er blevet massivt overdrevet de sidste årtier. Der er formentlig en kombination af gener, som tegner sig for 10-20 pct. af tilfældene. Men man behøver ikke en genetisk disposition for at blive sindssyg af stress og overgreb. En af de nyeste store undersøgelser, vi har fundet, viser, at man kan blive psykotisk af traumerne, selv om der ikke er nogen som helst genetisk disposition for skizofreni i familien,« siger John Read.

[ … ]

De fleste anerkender, at vold og misbrug kan fungere som en stressfaktor, der udløser psykotiske tilstande senere i livet hos mennesker, der i forvejen er disponerede for sygdommen. Når John Read går skridtet videre og siger, at overgreb i sig selv kan føre til alvorlig psykisk sygdom, skyldes det især en stor, prospektiv undersøgelse fra Holland med 4.045 deltagere offentliggjort i 2004. Den viser, at børn, der er blevet misbrugt, har op til ni gange så stor risiko for at udvikle psykotiske tilstande som børn, der ikke er blevet misbrugt. Og undersøgelsen har korrigeret for sociale forhold og familiær disposition, siger John Read.

http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/psykiatri/overgreb-mangedobler-risiko-for-skizofreni/