Konen tæsker Jørgen – Chokolade slanker – Mødre voldtager

Falske nyheder –  eller fake news, som det ofte hedder – er ikke forbeholdt Facebook og Trump. Det serveres i store portioner af helt eller delvist licensstøttede sendeflader, hvor PR-materiale, ofte fra interesseorganisationer, fylder godt og undersøges sjældent. Historien om Jørgen er bare ét eksempel, skriver Susanne Staun.

Midt i den søde juletid, 15. december 2016, troner Jørgen frem i Go’ Morgen Danmark. Jørgen er stakkels. Han har nemlig fået tæsk af sin kone. Men Jørgen er også sej, for han bryder et tabu ved at stå frem. Det er nemlig røvpinligt at få tæsk af en, hvis muskelmasse er 40 procent mindre i overkroppen og 33 procent mindre i underkroppen. Pinligt, ja, og ikke mindst er det svært at tro på, at 13.000 mænd hvert år får tæsk af deres partner. Især, hvis man – som tilfældet er – tror, partneren hovedsagelig er en kvinde.

Jørgen, der ledsages af en rådgiver fra Mandecentret, fortæller, at han var gift med sin kone i syv år, og at hendes mishandling af ham begyndte, da de blev skilt og skulle finde ud af at dele deres datter.

Medieindsatsen, der ledsages af et seminar, en kronik og endnu en medieoptræden, passer som fod i hose til Ligestillingsministeriets visioner om sammen med de øvrige nordiske lande at være fremmest i skoene i disciplinen kønsmainstreaming, det moderne ord for ligestilling, en indsats, som indimellem antager perverse manifestationer: Hvis det nu viser sig, at mænd og kvinder slår hinanden lige meget, kan man ikke få det bedre i afdelingen for ligeværdige tørre tæsk. Interessen for og finansieringen af vold mod kvinder viger for “gensidig vold”.

Desværre er historien fake

Kommentatoren med det afvigende perspektiv viste sig at være en nær ven af parret, både før og efter skilsmissen, og har fulgt forløbet tæt. Han fortæller efterfølgende på telefon fra Jylland, at Jørgens voldelige ekskone er alt andet end voldelig, men at Jørgen efter Mandecentrets råd forsøgte at få hende til at være det. Det var nemlig den bedste måde, hvorpå han kunne få barnet: Hvis han kunne bevise, at hans ekskone var voldelig.

“Havde han så bare haft en god sag”, siger den nære ven. “Vold er da ikke i orden. Men det her er jo ikke vold”.

Ifølge parrets nære ven havde Jørgen den kedelige vane at stikke fingrene i ørerne som et “fireårs barn” og messe: Jeg kan ikke høre dig, jeg kan ikke høre dig. Det virkede, som det skulle, stærkt provokerende på hans ekskone, som en dag satte sig på ham og bed ham i skulderen. Dette var den voldsepisode, han anmeldte til politiet, og som blev afvist.

Ifølge Lisa Holmfjord, forkvinde for Dansk Kvindesamfund og executive director for Dansk Kvindesamfunds Krisecenter, havde Jørgen, hvis han havde været en kvinde, aldrig fået en plads på hendes krisecenter

“Et bid i skulderen – uden anden forudgående vold, psykisk eller fysisk – gør dig ikke automatisk berettiget til betegnelsen ‘voldsramt kvinde’ og dermed heller ikke til at optage en krisecenterplads”, siger Holmfjord.

I virkeligheden var det bare et spørgsmål om penge, oplyser den nære ven. Jørgen var konstant på kontanthjælp, og hvordan skulle det nu gå at forsørge sig selv efter skilsmissen og til overflod betale børnepenge?

Skilsmissen blev begæret på hans ekskones initiativ. Hun var træt af en mand, der sad og sumpede hele dagen foran computeren, og intet lavede i huset.

“Hans ekskone er sygeplejerske”, fortæller den nære ven. “Når hun kom hjem fra arbejde, var huset en svinesti, og der var aldrig lavet mad”.

Vi skal 10 år tilbage for at finde pålidelige tal om vold, der samtidig gør det muligt at studere kønsfordelingen, nemlig til Vold mod mænd i Danmark, omfang og karakter og Mænds vold mod kvinder – omfang karakter og indsats mod vold.

Her fremgår, at 68 procent af partnervold mod mænd begås af mænd. Gerningsmanden er en mand i 93 procent af tilfældene, når man ser på alle partnervoldssager, uanset offerets køn.

Den af Ligestillingsministeriet og Mandecentret efterspurgte kønssymmetri inden for partnervold er en myte.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *