Glem alt om valget – en magtfuld elite styrer Danmark

Berlingske, Politiko, 28. maj 2015

423 mennesker styrer Danmark uden for den politiske kontrol. De møder hinanden i skjulte netværk af bestyrelser, fonde, udvalg og baller hos Dronningen. De politikere, der ikke støtter netværkets opfattelse af Danmarks fremtid, holdes ude. Derfor er hverken Kristian Thulesen Dahl, Anders Samuelsen eller Johanne Schmidt-Nielsen i nærheden af det gode selskab.

De mødes i bestyrelser, fonde, i rådgivende udvalg, kommissioner, til bal hos Dronningen eller hos erhvervsmanden Fritz Schur. De kender hinanden hvis ikke personligt så af omtale. De ligner hinanden, også holdningsmæssigt, deler postnummer og fritidsinteresser og er Danmarks skjulte magtelite. Dem, der i virkeligheden bestemmer.

De politikere, som i øjeblikket slås om regeringsmagten og 179 pladser i Folketinget, fylder meget lidt i det fine selskab. Kun 32 politikere har fundet vej til listen over de mest indflydelsesrige, og de befinder sig i midten af det politiske spektrum. Mens andre absolut ikke er stuerene og aldrig kommer i nærheden af elitenetværkene.

Sociologerne Christoph Houmann Ellersgaard og Anton Grau Larsen har brugt fire år på at kortlægge mere end tusind bestyrelser, fonde, udvalg, VL-grupper, nævn, udvalg og andre steder, hvor de mest indflydelsesrige mennesker mødes. Gennem en fintmasket analyse kan forskerne sætte ansigt og navn på inderkredsen af direktører, fagforeningsbosser, politikere, topembedsmænd og universitetsfolk, som kender hinanden på kryds og tværs og sammen styrer Danmark.

Med bogen »Magteliten – hvordan 423 danskere styrer landet«, som udkommer i næste uge, ønsker de to forskere og journalist Markus Bernsen, der er medforfatter, først og fremmest at aflive myten om, at vi lever i et lige samfund, hvor den brede befolkning bestemmer det meste gennem demokratiske valg.

»Det, der kendetegner denne elite, er, at den har en indflydelse, der rækker langt ud over deres egen organisation. Der tages hensyn til dem,« siger Christoph Ellersgaard.

[ … ]

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.