”Familietragedie’ har en klang af, at det er et uheld”

Er det i orden, når medier bruger ordet ”familietragedie” til at beskrive drab inden for en familie, eller får det forbrydelsen til at lyde som et hændeligt uheld?

Sandie Westh er radiovært på ‘P7 Mix’ og mistede i 2007 sin søster, som blev dræbt af sin mand. Sandie Westh mener, den aktuelle sag om en mand i Ulstrup, der slog sin kone og fire børn ihjel, før han begik selvmord, bør være anledning til at diskutere ordet ”familietragedie”. For hun mener, at hverken hendes søsters mord eller Ulstrup-sagen er ”familietragedier”, som de er blevet kaldt af flere medier.

”Mit kæmpestore problem er, at ”familietragedie” har en klang af, at det er et uheld. For mig er det en familietragedie, hvis en hel familie satte sig i et fly, som så styrtede ned. Det er et uheld. Det har for mig en klang af, at man ikke kan forebygge det, og at det på en eller anden måde er privat,” siger hun.

Hun har den seneste uge markeret sig i debatten, fordi hun mener, medierne dækker drab i familien forkert, når de kalder det for “tragedier”.

”Jeg kan ikke se, hvordan det er anderledes end en mand, der slår fem ihjel på et offentligt sted. Der kalder man det et femdobbelt drab eller massedrab, men inden for familien er det en tragedie. Det er muligvis, fordi man ikke har et bedre ord. Normalt er vi ikke bange for at kalde en spade for en spade, og så forstår jeg bare ikke, hvorfor vi ikke bare kalder det for et drab,” siger hun.

Sandie Westh mener, at medierne er med til at flytte fokus fra, at der er en mand, der har dræbt sin kæreste eller kone – en tendens, der blandt andet er beskrevet her og her.

”Vi skal stoppe med at undskylde de her mænd, og det gør man, når man kalder det en familietragedie. Det er manden, der har valgt at slå sin familie ihjel, sin hustru ihjel. Når man kalder det for tragedier, så tager man det ikke alvorligt nok,” siger hun og uddyber:

”Vi kan hurtigt blive enige om, at det er vildt synd for den her mand, at vedkommende ikke har fået den eventuelle hjælp. Men når man kalder det for tragedier, så tager man det ikke alvorligt nok,” siger hun.

Tragedie indikerer, at der er sket noget tragisk – det er vel en meget passende beskrivelse?

”Det er tragisk, det synes jeg også. Men ordet ”familietragedie” skal bare ikke bruges til at forklare det i første omgang. Det er skide tragisk, men det ændrer ikke på, at der er for mange mænd i Danmark, der dræber deres koner og børn. Det er et mønster, som skal brydes,” siger hun.

Hun mener, at det går ud over de dræbte, fordi de ikke får fortalt deres historie ordentligt. Og så mener hun, at det går ud over de efterladte.


Netværket Mor:
Hvor er det trættende at blive ved med at høre mænd forsvare at når mænd slår deres familie ihjel, skal det ikke hedde mord men “familietragedie”.

Både EkstraBladets chefredaktør Poul Madsen og politiet forsvarer at bruge “familietragedie” men det klinger godt nok lidt hult.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *