Den hvide mands æresdrab

Kristeligt Dagblad,

[ Uddrag ]

Dette er Lisa Sofie Engelhardt Andersens historie. Men fortællingen kunne lige så vel have handlet om Mia Sommer, Lene Travn Larsen, Jane Møller Hansen, Jeanette Larsen, Monika Skærbæk Olsen, Connie Christiansen, Anne Pedersen eller en af de øvrige 60 kvinder, som inden for de seneste 10 år er blevet dræbt af deres ærkedanske partner eller ekspartner. Og så er de uopklarede sager og mislykkede drabsforsøg endda ikke talt med.

Modsat hvad mediebilledet kan give indtryk af, står gammeldanskere bag 7 ud af 10 drab herhjemme, og danske mænds mord på nuværende eller tidligere kærester udgør en af hovedgrupperne.
Jalousidrab, hævndrab eller familietragedier bliver sagerne typisk kaldt hos politiet og i pressen, men man kunne også betegne dem den hvide mands æresdrab. For den altdominerende grund til drabene på kvinderne er, at deres nuværende eller tidligere partner føler sig personligt ydmyget, hånet eller trådt på i en grad, så det krænker deres selvbillede, mandighed og stolthed. Eller ære, om man vil. Dermed minder de følelsesmæssige årsager til drabene om dem, man kender fra de traditionelle æresdrab, som fra tid til anden finder sted i stærkt patriarkalske indvandrergrupper.

For de danske mænd går det oftest galt, når kvinden finder en ny mand eller vil skilles. Den jalousi og ydmygelse har mændene svært ved at kapere, og det kan gå grueligt galt, som det gjorde den aften i Herlev for knap fire år siden.

[ … ]

Jalousi er en af de stærkeste følelser, et menneske kan bære rundt på. Kærlighed og lidenskab er tæt knyttet til følelsen af at besidde noget, eje noget, føle ret til noget. Og når ens ejendomsret bliver krænket, kan man opfatte det som tyveri, et angreb på ens person og ens selvbillede.

Jalousi og konflikter mellem partnere har i årevis været de motiver, der har fyldt mest i drabstallene. De har formentlig eksisteret siden tidernes morgen og har til en vis grad også været socialt accepteret.

Tankegangen om øje for øje, tand for tand – og et gennemboret hjerte for et knust – herskede langt op i middelalderen, og først i 1100- og 1200-tallet forsøgte man med landskabslovene og manddrabsforordningen at begrænse hævndrab og jalousimord. Dels ved at lade gerningsmanden betale bod til den forurettedes familie i stedet for selv at blive dræbt. Dels ved at definere ved lov, hvad et ægteskab egentlig var, og hvilke pligter og rettigheder, der fulgte med. Hidtil havde de mere løsagtige kæresteforhold nemlig også været en udløsende faktor for mange misforståelser, forviklinger og tilfælde af jalousi og hævn.

[ … ]

Ved langt de fleste drab kender offeret sin gerningsmand, og inden for de seneste år er over halvdelen af samtlige dræbte kvinder i Danmark blevet slået ihjel af deres nuværende eller tidligere partner.

Læs hele artiklen her

 

mordrelation1

 

herkomstgrafik

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.